torsdag, maj 16, 2013

Sala Silvergruva

Fullmåne från vardagsrummet
 
Mamma & pappa tog husvagnen och åkte ner till Sala förra helgen. Jag åkte dit för att umgås. Inte igår jag campade direkt. Det va trångt, haha.
 
Pappa & jag besökte Sala Silvergruva. Vi gick den Stora Gruvturen, vilket innebar att vi va nere i mörkret och kylan i 3 timmar och fick se båda gruvorna på både 60 meter  och 155 meters djup. Intressant, kallt och lite mysigt.
 
 
En figur som visar hur det såg ut i gruvan på 1700-talet.
 
Vi gick först trapporna ner till 60 meters djup.


Trånga gångar på sina ställen.
Sen blev det hiss ner till 155 meters djup. De påstod att det va moderna hissar men jag vette tusan. Det enda obehagliga på hela turen va hissen ner och upp till marknivå igen. Vi va 21 personer som klämde in oss och stod som packade sillar i en hiss som verkade vara våran enda möjlighet att ta oss upp från 155 meters djup. Det va vääääääldigt långt mellan våningsplanen. 95 meter för att vara exakt. Tänk om den hade stannat?

På 155 meters djup blev det fika i "matsalen".
Den där salen kan man boka för till exempel kalas och bröllopsmiddagar.

Man kan ju sova kvar där nere också!
STF har ett vandrarhemsrum nere på djupet.


Is och kallt.
Långkalsonger och vinterjacka gällde. Kontraster mot för sommarvärmen som väntade när vi kom upp igen.

Julkalendern 2012, Mysteriet på Greveholm, spelades in i Sala Silvergruva. Nu fanns en liten utställning med kläder och rekvisita som användes vid inspelningen.

En tysk familj va med på turen, å de kände självklart inte till julkalendern. Den tyska pojken blev fascinerad över tavlan som hade ett hål istället för näsa. Han satte dit sin ficklampa i hålet istället och blev helnöjd.

Inspelningsplatsen för julkalendern.
Jag är inte avundsjuk på de som va där och gjorde inspelningarna. Råa 0 grader i luften och vattnet höll sig runt +2 grader. Brrrr!

Egentligen skulle gruvan ha varit så gott som helt vattenfylld om det inte va för alla vattenpumpar som ständigt pumpar ut vatten ur gruvan så att vattennivån håller sig på 155 meter. Men gruvan är egentligen upp emot 300 meter djup, men resten är vattenfyllt.


På söndag morgon vaknade jag med svullet och tokrött ansikte och röda armar. Allergisk reaktion/nässelutslag. Har ingen aning om vad som utlöste skiten. Tydligen är jag nu extra känslig i 1-2 veckor och bör undvika sånt som är vanligt att orsaka allergier. Jordgubbar, skaldjur och tonfisk står tydligen överst på den listan. Käkade en kiwi på söndagkväll och vips blev armarna tokröda, som på bilden ovan. Skitgrejer. Den planerade hårfärgningen som jag längtat efter så länge får väl vänta 2 veckor då, suck.
 
 
Bilen har varit på verkstad 1 vecka eftersom servostyrningen behöver fixas. Tydligen måste både nån givare och pump bytas. Den där pumpen är skitdyr och senaste budet från verkstaden va att hela kalaset kommer sluta på en sisådär 10 000 kr. Skitgrejer. Riktigt jävla surt. Känns ännu bittrare när bilen bara är värd ungefär det dubbla. Tydligen ett vanligt fel på Skoda, som har en speciell typ av elektrisk servostyrning (som också Volkswagen har).
 
Nu har jag blivit ännu mer sugen på en ny bil. Men det finns så många olika att välja bland. Nåt bilmärke som rekommenderas eller nåt bilmärke som jag bör undvika?
 
Klippte mig i fredags. Frisören fick göra precis som hon ville och halva håret försvann. Hon stylade det och jag blev jättenöjd! Såg så himla enkelt ut men nu lyckas jag inte få till det lika bra själv och jag börjar längta tillbaka till mitt långa hår istället. Bara till att öva mer på frisyren.
 
Körde första träningspasset idag sen jag va på 90-minuterspasset för 3-4 veckor sen. Va en jäklar förkylning jag åkte på, har nog aldrig varit så dålig så länge. Men idag tog mig runt 5 km-slingan på Rocklunda. Det va riktigt tungt och men orkade ändå mer än jag trott men framför allt så va psyket med för ovanlighetens skull och jag tyckte inte det va tråkigt!

2 kommentarer:

Maria P sa...

Häftigt med gruvan! :) Vet hur det känns det där med allergin, fick en liknande reaktion för något år sen. Nu verkar det som om det är nötter som är boven i dramat. Vill ha bild på frisyren också! :) Korta frisyrer som är så fint (på andra, inte på mig, tyvärr!).

Å.L sa...

Det var 155 m ner enligt hon som guida oss, ej 115.