Bakade galet goda lussebullar idag. Här kommer receptet!
5 dl mjölk
1 påse (0,5 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
250 g kesella (10%)
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
150 g mjukt smör
1,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
150 g hackad vit choklad
Smör till pensling
Socker att doppa de färdiga bullarna i
Smula ner jästen i bunken. Värm mjölk och saffran till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kesella, socker och salt. Rör ihop. Tillsätt mjukt, tärnat smör varvat med mjölet under omrörning. Blanda inte i för mycket mjöl, degen ska vara klibbig. Jäs under bakduk i ca 45 minuter eller till dubbel storlek.
Dela degen i två delar och knåda på mjölat bakbord till en smidig deg som lätt går att kavla ut till en stor rektangel. Bred över fyllningen (smör, socker, vaniljsocker) på halva rektangeln och strö över den hackade vita chokladen. Vik ihop rektangeln på mitten och skär därefter degen i smala remsor. Snurra remsorna till knyten och lägg dom på en plåt. Jäs ca 20 minuter till.
Grädda i 225 grader i ca 7 minuter.
Låt de färdiga bullarna svalna på galler under bakduk.
Pensla bullarna med smör och doppa dom i socker innan servering.
1 kommentar:
tack för receptet, tar gärna en smakbit i jul...
Skicka en kommentar