tisdag, juni 28, 2011

Citronsemifreddo

En riktig läskande sommardessert som gick hem hos alla (grannarna mittemot alltså) ikväll. Rekommenderas!

100 g färskost, t ex Philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 dl + ½ dl strösocker
3 äggulor
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 citron
1 dl lemon curd

  1. Vispa färskost, vaniljsocker och 1 dl socker.
  2. Separera äggulor och -vitor. Vispa in äggulorna i smeten.
  3. Vispa grädden i en separat skål. Vänd in den i smeten med en slickepott.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp. Tillstätt ½ dl socker och vispa till en slät maräng.
  5. Vänd försiktigt in marängen i smeten med en slickepott.
  6. Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa 2 msk citronsaft. Blanda citronskal  och -saft med lemon curd.
  7. Varva smet och lemon curd-sås i en form (ca 1 liter). Frys minst 4 timmar.
  8. Ta fram semifreddon i rumstemperatur 15 minuter innan servering (max 5 minuter innan i sommarhetta).


Inga kommentarer: